Terug

Hevig menstrueel bloedverlies vanaf de menarche

Hevig menstrueel bloedverlies vanaf de menarche

Eén op de vijf vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies, die wordt doorverwezen naar de gynaecoloog, heeft een onderliggende stollingsstoornis. Hevig menstrueel bloedverlies wordt gedefinieerd als excessief menstrueel bloedverlies dat interfereert met de fysieke, sociale, emotionele en/of materiële kwaliteit van het leven van de vrouw. Klinisch kan dit zich onder andere uiten in een ijzergebreksanemie, verlies van grote stolsels, de noodzaak tot elk uur verwisselen van verbanden, een langere duur van de menstruatie en verzuim van school of werk.

Hevig menstrueel bloedverlies uitklapper, klik om te openen

Er is sprake van hevig menstrueel bloedverlies als één of meer van onderstaande punten van toepassing is:

  • Maandverband en tampons bieden onvoldoende bescherming
  • Gebruik van dubbele bescherming (maandverband en tampons)
  • Vaker dan een keer per twee uur maandverband en/of tampons wisselen
  • Menstruatie duurt langer dan zeven dagen
  • Menstruatie heeft veel impact op dagelijks leven
  • Menstruatie veroorzaakt ijzertekort en anemie

Oorzaken uitklapper, klik om te openen

Bij een positieve familieanamnese, hevig menstrueel bloedverlies vanaf de menarche, en/of andere anamnestische aanwijzingen voor een stollingsstoornis dient aanvullend stollingsonderzoek te worden verricht in een hemofiliebehandelcentrum.

Hevig menstrueel bloedverlies wordt bij 15% van de adolescenten met een stollingsstoornis beschreven als de enige manifestatie van hun stollingsstoornis. Hevig menstrueel bloedverlies kan ook een gynaecologische oorzaak hebben: structureel, zoals bijvoorbeeld een uteruspoliep of adenomyose, dan wel essentieel, zoals ovariële disfunctie en endometriose.

Behandeling tijdens vruchtbare levensfase uitklapper, klik om te openen

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:

De prikpil bij hevig menstrueel bloedverlies uitklapper, klik om te openen

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:

Behandeling acuut hevig menstrueel bloedverlies uitklapper, klik om te openen

Behandeling van acuut hevig menstrueel bloedverlies (HMB) bij vrouwen met een stollingsstoornis bestaat uit stollingscorrectie en het stoppen van de menstruele bloeding in overleg met de gynaecoloog.

Behandeling chronisch hevig menstrueel bloedverlies uitklapper, klik om te openen

Behandeling van chronisch hevig menstrueel bloedverlies hangt af van de wens tot behoud van vruchtbaarheid en de eventuele zwangerschapswens. De behandeling dient multidisciplinair te gebeuren en heeft drie pijlers:

  • Ondersteunende behandeling: ijzersuppletie bij ijzertekort (oraal of intraveneus), pijnbehandeling, psychosociale ondersteuning bij bijvoorbeeld schoolverzuim of problemen met de werkgever
  • Gynaecologische behandeling: indien mogelijk onderliggende oorzaak behandelen, verder hormonaal, medicamenteus of en/of invasief
  • Stollingscorrectie: soms is maandelijks profylactische stollingscorrectie met stollingsfactoren nodig en is het nuttig om de vrouw te leren zichzelf te prikken in een hemofiliebehandelcentrum.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Menu